Trudne sytuacje są zawsze wyzwaniem. Znalezienie najlepszego rozwiązania jest jak szukanie skarbów. I właśnie w takich chwilach okazuje się, że zwykły brak miejsca może powodować cuda:)

Oto japoński dom w Edynburgu w Szkocji autorstwa Konishi architektów Gaffney.

Przestrzeń ta pierwotnie była garażem, który został zaadoptowany na dom rodzinny  i studio architektów. Stworzyli oni dom, który uwielbia prywatność i słońce. Prywatność to odwrócenie domu tyłem do ulicy. Słońce to trzy duże drzwi przesuwne w salonie i odpowiednio umiejscowione okna dachowe.  Przeszklenia te otwierają dom na ogród a jednocześnie wprowadzają do domu promienie słoneczne, które tworzą w nim niepowtarzalny klimat. Fajnym rozwiązaniem jest również drewniany pas z oknami na parterze (strona  południowa) dający złudzenie,  jakby w domu unosił się nad wysokim murem ogrodu. Ciekawym elementem projektu stał się również  filar główny inspirowany kulturą japońską  zwany Dai Koku Bashira (Wielki Czarny Filar). Jest to tradycyjny element  sytuowany zazwyczaj  sw centrum domu, w pobliżu kuchni. Architekci znaleźli dla niego również inną bardziej pragmatyczną funkcje:   stanowi on unikalną miarę wzrostu ich  trójki dzieci, na znak tego jak rosną w nowym domu.

Ten dom jest zbiorowym połączenie nowoczesności i tradycji. Naturalne kolory, lokalne  materiały, surowe aranżacje wnętrz, poziome linie tym właśnie charakteryzuje się  japońska  estetyka.

Źródło: www.archdaily.com
Architekci: Konishi Gaffney Architects
Zdjęcia: Alan Craigie & Kieran Gaffney