Dom zaprojektowany przez pracownię architektoniczną Bevk Perovic Arhitekti, to wynurzający się z wzgórza przezroczysty obiekt, który w  niezwykły sposób łączy się z krajobrazem. Świetne wykorzystanie linii wzgórza nadało budynkowi indywidualny charakter przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych cech wiejskiego domu.

Dach i boczne elewacje, pokryte  blachą aluminiową, tworzą osłonę  dla przeszklonej, otwartej na przestrzeń,  części dziennej  domu. Kameralne pomieszczenia części sypialnianej i biblioteki zatopione zostały w terenie.  Te dwa poziomy oferują zupełnie inne przestrzenie – dolna to betonowa struktura ukrywająca prywatne życie mieszkańców ukierunkowane na  patio, górna przejrzysta przestrzeń dzienna,  harmonijnie komponuje się z otoczeniem, nadając budynkowi niesamowitej lekkości, a mieszkańcom nieustanny kontakt z naturą.

Źródło : http://www.dezeen.com

Architekci: Bevk Perovic Arhitekti