Architektura Japonii zachwyca mnie coraz bardziej.  Szczerość form,  minimalizm i perfekcyjna funkcjonalność jest tym co mnie urzeka i sprawia, że lubię do niej powracać.

Tak jest i w tym przypadku. Architekci z  Studio Velocity podjęli się  zaprojektowania nietypowego salonu kosmetycznego zlokalizowanego w Nagoya w Japonii.  A zadanie mieli nie łatwe. Na tej niewielkiej działce zmieścić musiał się salon kosmetyczny, mieszczący w sobie jednocześnie salon i sklep , miejsce do suszenia prania a także dwa miejsca postojowe.  Dziwna na pozór forma budynku okazała się idealnym rozwiązaniem wszystkich problemów projektowych. Poszukiwań architektów skupiły się wokół krzywej wyznaczającej oś salonu. I to był strzał w dziesiątkę gdyż nadała ona budynkowi niepowtarzalny charakter. Zewnętrznie sprawiła, że budynek, pomimo swej małej powierzchni, nie zniknął wśród otaczających go zabudowań, a miejsce na parking i dodatkowy ogród jeszcze bardziej go wyróżniły. Wewnątrz natomiast  stworzyła unikalne wnętrze, które pomimo niewielkich szerokości wydaje się być przestronne właśnie dzięki krzywiźnie, która pozwala zobaczyć całe wnętrze stojąc w progu salonu. Stopniowe poszerzenie i podwyższenie wnętrza zaprasza klientów do środka.

Gdyby nie odległość zapewne byłby to mój ulubiony salon kosmetyczny. 😉 Ma w sobie coś niebiańskiego, czystego i lekkiego, a chyba właśnie tego poszukujemy w takich miejscach. 🙂

Architekt: http://www.studiovelocity.jp

Zdjęcia: Kentaro Kurihara, Sudio Velocity

Źródło: http://plusmood.com