Na przedmieściach Melbourne został zrealizowany projekt domu, którego autorem są architekci z  ODR Architekci i LifeSpaceJourney. Zamknięta ciemna bryła budynku skupia się wokół centralnego zielonego dziedzińca.  Kontrast pomiędzy elewacją  a wnętrzem domu podkreśla przypisane im funkcje i zadania. Podoba mi się konsekwencja architektów, w dążeniu do tego, by formą i kolorem wyrazić jasny podział na przestrzeń publiczną i prywatną. To co zamknięte, niedostępne niemalże odpycha ciemnością. Otwarta, prywatna przestrzeń tonie w bieli, którą fantastycznie podkreślają czarne detale mebli, schodów, kominka nawiązujące do elewacji budynku oraz delikatne akcenty zieleni. Osobiście urzekły mnie  jeszcze dwie rzeczy: numer domu i ażurowe ogrodzenie, które pięknie rysuje się na tle budynku.

Źródło:  www.contemporist.com