Ta prywatna rezydencja, ukończona w czerwcu 2009 roku, położona jest w bujnej, zielonej okolicy w Bussum, małym miasteczku w pobliżu Amsterdamu. Projekt autorstwapracowni GROUP w sposób nowoczesny  i rzeźbiarski  komponuje   się naturalnie z otoczeniem. Za pomocą skośnych ścianach i dachu  zmniejszono objętość budynku  dzięki czemu willa  wydaje się być idealnie  osadzona w krajobrazie. Podczas pracy nad koncepcją  pierwotny kształt i formę budynku  stanowiły prosty prostopadłościan, z dachem dwuspadowym. Uległ on następnie skręceniu a  wycięte segmenty przysłużyły się  do stworzenia stworzenia okna, tarasu, balkonu i wejścia. Róg wycięcie z widokiem na ulicę przed domem wyraźnie wskazuje na główne wejście. Po wschodniej, frontowej stronie willi zlokalizowano niewielki zaciszny  ogród kierujący wprost do wejścia do budynku. Od tyłu rozpościera się szeroki 15 metrowy taras z wychodzącymi na ogród panoramicznymi oknami  integrującyi świat zewnętrzny z wewnętrznym. Oba ogrody, z przodu i z tyłu domu są połączone ze sobą  pochylnią, która rozciąga się na całą długością budynku, tworząc miejsce postojowe i jednocześnie zapewniając dostęp do piwnicy. Zabieg ten sprawia, że dom wydaje się unosić w powietrzu i aż się wierzyć nie chce, że mieści w sobie aż 280m2 powierzchni użytkowej.

Architekt: GROUP

Zdjęcie: ? Scagliola / Brakkee

Źródło: http://www.architecture-buzz.com