Pamiętacie lata szkolne? Dużą przerwę na dziedzińcu lub w ogrodzie? To właśnie tam rodziły się pierwsze przyjaźnie, rozbawione grupki dziewczynek uśmiechały się do niezwracających na nie uwagi i wiecznie pędzących gdzieś chłopców, a obserwujące to wszystko nauczycielki z kawą w ręce udawały, że również mają chwilę wytchnienia. 😉 Ech jakież to były beztroskie lata. 🙂

Zobaczcie jak hiszpańskie studio projektowe Dooa Arquitecturas zmierzyło się z tematem wybudowania na szkolnym dziedzińcu szkoły w Torrevieja (Hiszpania) szkolnej stołówki.  Zdając sobie sprawę, iż budowa stołówki odbywa się kosztem wolnej przestrzeni dla dzieci postanowili im to wynagrodzić i stworzyli od strony szkoły ścianę tablic. Pozostałe ściany stołówki pozostawili całkowicie przeszklone, dając dzieciom komfort bycia wewnątrz i zewnątrz jednocześnie. To co mnie ujęło to różowy kolor przewodni. Róż zazwyczaj kojarzy się nam z Dodą lub dziewczęcymi ubrankami i na pewno nie z architekturą. Tu jednak świetnie komponuje się z grafitem tablic, bielą konstrukcji i szkłem.  Architekci odważyli się również zastosować go na ogrodzeniu co zapewne efektownie zmieniło całe oblicze tej szkoły. Czasem tak niewiele potrzeba, by przestrzeń nabrała zupełnie innego wymiaru.

Architekt: Dooa Arquitecturas

Źródło: http://www.welovebeautifulthings.com