A może macie ochotę spędzić wakacje  w wiejskiej stodole? Dziś pokażemy Wam jej nowoczesne oblicze autorstwa holenderskiego biura Kwint Architecten.  W Eelde w Holandii zaprojektowali oni  ażurowy, otwarty na otaczającą go przyrodę budynek, który w nowoczesny sposób potraktował typowy wiejski dom. Stalowa konstrukcja i  drewniane żaluzje postawione na ogromnym drewnianym tarasie mieszczą w sobie aż 320 metrów kwadratowych przyjaznej do życia przestrzeni. Drewniane ruchome żaluzje to nowoczesne  wrota stodoły, które otwierając różne strefy domu dostosowują go do bieżących potrzeb jego mieszkańców. Do tradycyjnej zabudowy prawdziwych stodół nawiązuje też zbudowana nad częścią budynku antresola, w której architekci zlokalizowali strefę sypialnianą. Pozostała przestrzeń to pełen oddechu, niczym nie skrępowany, sięgający od podłogi aż po dach salon i prosta, funkcjonalna kuchnia. Przechadzając się po zamieszczonych na http://www.designboom.com zdjęciach trudno odgadnąć kiedy jesteśmy w środku,a kiedy poza domem. Ale czyż nie o to własnie chodziło architektom ? 😉

 

Architekt: http://www.kwintarchitecten.nl/

Źródło:    http://www.designboom.com