Dziś pokażemy Wam niewielką przebudowę zniszczonego garażu, która pomimo rozmiarów zrobiła na nas ogromne wrażenie. Wciśnięta pomiędzy dwa budynki przestrzeń zupełnie nas nie przytłacza. Prócz garażu na piętrze budynku znajdziecie niewielkie studio, do którego prowadzi dość oryginalnie doświetlona klatka schodowa.

Właściciel garażu prowadził niegdyś firmę meblową, więc   nic dziwnego, że projektując budynek architekt postawił przede wszystkim na naturalne piękno drewna. To ono wytycza granice budynku,  chroni przestrzeń przed deszczem, ale i  przede wszystkim pozwala na swobodny przepływ światła. Za dnia rozświetla wewnętrzną przestrzeń, ale to co robi z tym budynkiem po zmroku, to dla nas mistrzostwo świata. Nie od dziś wiadomo, że jesteśmy wielkimi wielbicielami ażurowych rozwiązań, a to w pełni zaspakaja nasze potrzeby architektoniczno-estetyczne . 😉 Zresztą chyba nie tylko nasze, bo budynek dostał nagrodę w prestiżowym konkursie projektów drewnianych – Timber Design Awards / 2012 roku, w kategorii projektów niskobudżetowych.

Przyjemnego inspirowania 😉

Architekt: http://tim-spicer.com/

Zdjęcia: http://nickdoolan.com

Źródło: http://www.timberawards.com.au/