Dziś wieczorem miał się pojawić nowy wpis na temat inspiracji, która wg. statystyk jest najczęściej poszukiwaną rzeczą na naszym blogu. Ale niestety się nie pojawi – zauroczyło nas coś innego  Co to?  Zobaczcie sami.

Ta niecodzienna rozbudowa domu w Anglii podyktowana została ściśle ustalonymi potrzebami klienta, który trafił do pracowni 6a Architects. Co ciekawsze klientem był krytyk architektury Rowan Moore . Zależało mu na tym by rozszerzyć dom o parterową część, w której znalazła by się sypialnia z łazienką z której mogłaby korzystać osoba na wózku inwalidzkim. Cenną informacją była też chęć zachowania ogrodu i zorganizowania go w taki sposób by nie niszczyć istniejącej zieleni. Odpowiedzią na te potrzeby stała się rozciągnięta wzdłuż całej granicy drewniana konstrukcja zwinnie okalająca stojące po środku ogrodu drzewo. Wspomniany pokój z łazienką znalazł się zatem po drugiej stronie działki niczym osobny domek w ogrodzie. Ciekawe czy to była jedynka koncepcja architektów i jaką krytyką poczęstował ich klient. My krytykami nie jesteśmy i dziś takie rozwiązanie bardo nam się podoba 😉

Architekt: http://www.6a.co.uk/

Źródło: http://www.dezeen.com