Są takie domy, obok których trudno przejść obojętnie. Przykuwają wzrok i sprawiają, że mamy ochotę przyjrzeć im się bliżej. Nie inaczej było tym razem. Jednak nigdy nie przypuszczaliśmy, że ten dom wpadnie on do zupełnie innej kategorii niż zakładaliśmy na początku. 🙂

Prosta bryła z precyzyjnie ułożoną drewnianą elewacją doskonale komponuje się z zielenią. Jednak jak się już domyślacie, nie było tak od początku.

Nie było też z tym domem aż tak źle. Trzymał fason swojej epoki. Jednak mieszkańcy czuli potrzebę zmiany i za jej namową zgłosili się do pracowni: VRV ARCHITECTEN. Architekci wzięli sprawy w swoje ręce i dziś dom zupełnie nie przypomina siebie sprzed lat.

Ogromna zmiana zaszła jednak nie tylko na zewnątrz. Wnętrze też dostało nowe życie. Architekci wprowadzili do niego ulubioną przez większość architektonicznej braci biel, a nowe, powiększone okna zaprosiły do wnętrza otaczającą dom zieleń.

Ten projekt z pewnością nie trwał chwilę.

Praca wymagała wielu godzin, dni, tygodni kreowania tej przestrzeni na nowo. Tu nie dało się pójść na kompromis. Szukać w katalogu gotowych rozwiązań. Tu sprawdzić się mogło tylko projektowanie od podstaw. Analizy, szkice, rozmowy  z klientami. Jednego dnia odkrywasz idealne rozwiązanie, już chcesz umawiać klienta na spotkanie, by następnego wyrzucić koncepcje do kosza. 🙂

Projektowanie bywa równie pasjonujące co frustrujące. Walczysz ze sobą o nieswoją przestrzeń. Aż w końcu przychodzi ten moment, że wiesz, że to właśnie to. Jesteś dumny ze swojej pracy i widzisz błysk w oku klienta gdy mu ją prezentujesz.

I to jest właśnie to za co kochamy ten zawód. A jeśli potem spoglądając na zdjęcia przed i po wciąż czujesz dumę i podzielają ją Twoi klienci, to już jest spełnienie marzeń.

Tak z pewnością musiało być w tym przypadku. Nie inaczej. Dom zachwyca w każdym calu !

Brawa należą się również wykonawcom. Dali popis precyzji i staranności. Na prawdę, trudno oderwać wzrok. Elewacja hipnotyzuje prostotą.

Długo szukaliśmy rzutów domu. Udało się, jednak szkoda, że nie wiemy jak wewnętrzna przestrzeń wyglądała wcześniej. Poprawny układ funkcjonalny, dobre dzielenie strefami. Jeśli, tak jak my na początku, szukacie wejścia do domu – podpowiadamy jest w dolnym prawym rogu parteru. 🙂 Skrywa go czarna ścianka. Oddziela wejście do domu od wejścia do wydzielonego z rzutu biura. Nietypowo, ale z klasą.

Całość prezentuje się wyśmienicie. Po takiej dużej metamorfozie musi cieszyć mieszkańców, a architekci śmiało mogą chwalić się swoim dziełem.

My sami projektujemy właśnie kilka przebudów. Z braku czasu mieliśmy tylko podrzucić Wam tutaj te zdjęcia. Klawiatura jednak znów poniosła nasz zachwyt i wystukała aż tyle znaków. 🙂 Brawom nie ma końca. My wracamy do naszych koncepcji ,brawa zostawiamy Wam. Piszcie śmiało. 🙂 Podoba się? Nie podoba? A może jesteście architektem i zrobilibyście to zupełnie inaczej. 😉

Architekt: VRV ARCHITECTEN

Źródło: www.plan-magazine.be