Biel + czerwień = agencja bankowa w Portugalii

Budynek ten powstał w portugalskim kampusie na obrzeżach miasta Setubal. Początkowo przeznaczenie jego miało być uniwersalne, dopasowane do potrzeb studentów tam mieszkających. Ostatecznie na stałe zagościł tam ze swoją agencją bank Santader-Totta. Odważne połączenie bieli i czerwieni zapewne sprawia, że budynek przyciąga przechodniów i staje się punktem centralnym w otoczeniu.

Gra kolorów i brył przypomina mi grę w karty.  Elewacje budynku to kolejne rozdanie, w których zwycięzcą  są na zmianę czerwień i biel.  Gra jednak jak dla mnie kończy się remisem, bo wszystko w tym budynku jest przemyślane i zrównoważone, a przy okazji pełne  radości i  energii. 🙂

Architekt: LGLS arquitectos

Źródło: http://www.archdaily.com

Zobacz inne wpisy

1 Response

  1. Zofia pisze:

    Jak widać prostota zawsze się sprawdza. Przyjrzystość, światło i otwartość plus biel i czerwień – bardzo ciekawe zestawienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.