Powrót do przeszłości / Przebudowa kamiennej stodoły / Snook Architects

Jeśli podobnie jak my lubicie podróżować po wirtualnym świecie architektury, to tego budynku przedstawiać Wam nie trzeba. Od pierwszych chwil, gdy tylko architekci pochwalili się nim publicznie, zauroczył zakochanych w starych kamiennych stodołach. Jeśli jednak nie znacie tej przebudowy lub do tej pory podziwialiście tylko zdjęcia, dziś przybliżymy Wam jej historię, bo właśnie ona dopełnia tą przestrzeń. 

Cat-Hill-Barn-by-Snook-Architects_dezeen_ss_1

Oto Cat Hill Barn – stodoła zbudowana pod koniec 1700 roku, położona na wzgórzach Yorkshire w Wielka Brytanii. W okresie swojej świetności pełniła funkcję rolniczego magazynu. Przez wiele kolejnych lat pustoszała coraz bardziej popadając w ruinę. Jej konstrukcja słabła z roku na rok, grożąc budynkowi naturalną śmierć poprzez zawalenie.

cat-hill-barn-4

Pojawili się nowi właściciele, pan i pani Wills.  Ich pragnieniem stało się odnowić stary budynek i przenieść się tu wraz z całą rodziną. Jeszcze wtedy nie wiedzieli w jak długą podróż się wybierają i ile kroków, czasem zrobionych wstecz, muszą zrobić, by w nim zamieszkać. My już wiemy, że było warto, ale ciekawe czy oni sami powtórzyliby tą podróż od nowa? 😉

cat-hill-barn-11

Po zakupie nieruchomości państwo Wills, nie mając żadnych doświadczeń projektowych, udali się po projekt do miejscowego architekta. I tu pierwsze rozczarowanie. Architekt podzielił budynek na dwie równe kondygnacje, dzieląc przestrzeń na pomieszczenia/pudełka odpowiadające zadanej funkcji. To nie było to. W oczach inwestorów budynek stracił klimat starej stodoły. Oczekując zupełnie czegoś innego rozstali się z architektem. Ciekawe w sumie czemu? Czy nie doszło do kolejnych koncepcji czy po prostu zabrakło chemii?

cat-hill-barn-8

Po jakimś czasie odkryli pracownię Snook Architect i po raz drugi postanowili zawalczyć o swoje marzenie. Tym razem współpraca doszła do skutku, a podobne myślenie o przyszłej architekturze budynku, o otwartej jak stodoła przestrzeni, stało się  jej najlepszym fundamentem. Marzenie było coraz bliżej, ale jak to w życiu bywa gdzieś musiał być ukryty haczyk. A tu ich było więcej niż jeden.

Parter:

Cat-Hill-Barn-by-Snook-Architects_dezeen_17_1000 Piętro:

Cat-Hill-Barn-by-Snook-Architects_dezeen_16_1000

Pierwszym haczykiem okazał się stan budynku, który okazał się dużo gorszy niż pierwotnie przypuszczano. W złym stanie był dach, i podpierająca go kratownica, której parametry bardziej zagrażały niż wzmacniały budynek. Architekci zaprojektowali nową, niezależną od istniejących murów stalową konstrukcję, która stała się podporą dla nowej drewnianej kratownicy.

Przekroje:

Cat-Hill-Barn-by-Snook-Architects_dezeen_18_1000Gdy już wszystko zostało dograne, pojawiła się kolejna przeszkoda. Okazał się nią lokalny organ planowania. Z nim i u nas nie jest łatwo. Jednak nasze potyczki, w porównaniu z kłodami jakie tamtejsi urzędnicy rzucają pod nogi wyspiarskim architektom, to małe piwo. 😉 Pomimo wielokrotnych prób nawiązania dialogu urzędnicy odrzucili wniosek o pozwolenie. Architekci odwołali się od decyzji i po kolejnych zmianach w projekcie i ponad 16 miesiącach starania uzyskali pozwolenie. Szczęście było blisko…

Cat-Hill-Barn-by-Snook-Architects_dezeen_ss_14

Było… lecz się nie spełniło. Budowa stanęła na kilka lat, a zablokował ją kryzys finansowy, który dotknął nie tylko przyszłych właścicieli. Problem ze sprzedażą ich obecnego domu i uzyskaniem kredytu na przebudowę stodoły uśpiły na pewien czas ich możliwości, ale na szczęście nie marzenia. Wreszcie latem 2011 roku państwo Wills sprzedali swój dom, odkurzyli odłożony na półkę projekt i już po roku wprowadzili się do nowego-starego domu.

Poggenpohl Brandbook - London Cat Hill Barn - Cust

Ach warto było cierpliwie czekać i krok po kroku powoli realizować założony plan. 😉

I tak sobie myślimy, że pewnie za tą niewyobrażalną kwotę (234 tys. funtów), jaką wydali w sumie państwo Wills, można by wybudować nie jeden piękny, funkcjonalny i współczesny budynek. Można by…Tylko czy dla dzisiejszych bohaterów miałby w sobie to coś czego szukali w tym miejscu przez te wszystkie lata? Bezcennych duch przeszłości, który krąży wokół tej przestrzeni to wartość, której nic i nikt nie zastąpi. A nagrody, które zbiera ten projekt są na to kolejnym, namacalnym dowodem. 😉

Architekt: http://www.snookarchitects.com/

Źródło: http://www.dezeen.com/

STOP NOWELIZACJI PRAWA BUDOWLANEGO!

Nie zgadzamy się by absolwent technikum budowlanego i inżynier budownictwa od 2023r. projektował wszystkie budynki do 1000m3 bez względu na funkcję i lokalizację.

👈 Kliknij i podpisz petycję.

Zobacz inne wpisy

10 komentarzy

  1. Kasia pisze:

    Czytam każdy wpis na Waszym blogu i cieszę się tymi perwłkami, które opisujecie 🙂 Dziękuję.
    Dziś postanowiłam skomentować tę „niewyobrażalną kwotę 234 tys. funtów” czyli 1 440 000 zł.
    Otóż za moim płotem stoi zaprojektowany jakieś 12 lat temu przez Kucza-Kuczyńskiego nowoczesny dom, którego wybudowanie i wykończenie kosztowało kilka razy więcej. Obserwowałam budowę, znam doskonale wnętrza i… stanowczo nie uważam by angielska renowacja była choć odrobinkę zbyt droga.
    Stodoła jest przepiękna z klimatem gdzie potrzeba i z nowoczesnością, która niczego nie psuje, a wręcz podkreśla urodę architektury. 🙂
    Dom po sąsiedzku niestety choć pochłonął masę pieniędzy jest wg mnie porażką pracowni architektonicznej. Po prostu coć kasa kasie nierówna, to wyobraźnia jest ważniejsza.

  2. Łukasz pisze:

    Aż dech zapiera w piersiach. Mam niewielką firmę wykańczającą wnętrza, często ekskluzywne i muszę powiedzieć, że detale w tym domu są perfekcyjnie wykonane, że nie wspomnę o całości.

  3. Pro pisze:

    Jestem naprawdę pod wrażeniem przebudowy. O magazynach przerabianych na domy słyszałem, ale o stodole to nie.

  4. irena pisze:

    To prawda, dom jest cudowny i wcale się nie dziwię,że tak bardzo walczyli o to, by w nim zamieszkać i zrealizować plan.
    Moim zdaniem jest to jeden z piękniejszych domów i bardzo bym chciała mieszkać w podobnym.
    Na zewnątrz posadziłabym kwiaty i założyła lampy led solarne, w środku panowałby styl skandynawski.

  5. Farby Kabe pisze:

    Niesamowity efekt i piękna historia. Warto realizować swoje marzenia, bo taki dom to de facto coś co zostanie na wiele pokoleń.

  6. Bluesol PV pisze:

    Hm, a mnie nie zachwyca. Zauważam trend chłodu w architekturze współczesnej. Świetnie, że stodoła służy ludziom, wciąż żyje. ale wewnętrzny chłód mnie zmroził.

  7. Daniel pisze:

    Świetne efekty udało się osiągnąć 🙂

  8. Batiplus pisze:

    Stodołę widziałam na zdjęciach ale historii nie znałam. Pięknie przebudowana! 🙂

  9. Artfirany pisze:

    Wow, świetna aranżacja. Robi kolosalne wrażenie.

  10. Witek pisze:

    Kamień zawsze wygląda doskonale zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Uwielbiam granitowe blaty, kominki czy płytki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.