Naturalnie nowoczesna stodoła / PL Architekci

No to hop w ten Nowy Rok !

W pierwszy dzień Nowego Roku chcemy podzielić się z Wami projektem domu autorstwa PL ARCHITEKCI,  który pięknie opisuje nasze noworoczne życzenia dla Was. Niech 2023 przyniesie Wam: naturalny spokój, harmonię ze światem i samym sobą, więcej czasu i przestrzeni na odpoczynek i bycie razem z najbliższymi. Niech wszystkie chwile 2023 roku (te zaplanowana i te spontaniczna) będą jak wszystko w domu poniżej układać się w dobre życie. 🙂

Po wielu wydarzeniach zeszłego roku, a także mając na uwadze to co będzie działo się na początku 2023 roku z zawodem architekta (czytaj: planowana deregulacja zawodu architekta w nowelizacji ustawy Prawo Budowlane i nasza Petycja przeciw zamachowi na polską architekturę)  pierwszy wpis w nowym roku musi należeć do polskich architektów. A któż mógłby być pierwszy jak nie PL Architekci. 🙂

Tym wpisem chcemy pokazać,  jak kończy się projektowanie domów oparte na zaufaniu i zrozumieniu pomiędzy klientem a architektem. Architekt doskonale wczytał się w potrzeby klientów, a oni uważnie słuchali eksperta, który z ich marzeń stworzył architekturę, a raczej przyszłe życie mieszkańców w prostej, ale jakże bogatej w doświadczenia estetyczne,  nowoczesnej stodole.

Nim wskoczycie podziwiać zdjęcia przeczytajcie co o domu piszą PL Architekci:

Rzadko się zdarza inwestor, który docenia naturalne walory drewna jak to, że się ono starzeje, pęka, zmiana kolor – coraz bardziej wtapiając się w otocznie. I taki był zamysł całego projektu – dom ma być nowoczesną stodołą, ale ma wyglądać jakby był częścią wielkopolskiego krajobrazu i stał tu już dłuższy czas..! Nie ma niczego udawać…

Główna bryła budynku to przykryta dwuspadowym dachem otwarta przestrzeń z widoczną więźbą dachową. Dach wychodzi poza ściany szczytowe – od zachodu tworząc zadaszenie tarasu. Ściany szczytowe są w całości przeszklone – zapewniając cały czas kontakt z otoczeniem. Cała bryła obłożona jest modrzewiem syberyjskim bez żadnej impregnacji – drewno patynuje, dzięki czemu budynek wrasta w okolicę… Biegnące przez niemal całą długość domu okno kadruje krajobraz – rama zewnętrzna z włókno-cementu ma swe odbicie także i wewnątrz – co jeszcze bardziej podkreśla kadr za oknem. Dodatkowo od strony południowej dzięki podwójnym przeszkleniom stworzono rodzaj szklarni dla kaktusów, które zbiera inwestorka. Cały budynek został pokryty okładziną z naturalnego modrzewia w układzie ażurowym.

Wewnątrz we wszystkich pomieszczaniach położono deski jesionowe o szerokości niemal całego domu…i mimo że niektóre pękają – dodają charakteru całemu wnętrzu. Inwestorka kocha nie tylko konie (stąd przydomowy wybieg), ale również naturalny krajobraz – dlatego też projekt otoczenia w minimalnym stopniu ingeruje w to – co zastaliśmy. Nie ma tu wystrzyżonego trawnika – a jest naturalna łąka…nie ma kostki – a jest podjazd z bruku porośnięty trawą.

Ach w takim domu każdy dzień  jest jak Nowy Rok! Zdecydowanie sprzyja temu okolica, którą  barwią kolejne pory roku, ale i sam dom, dzięki przemyślanej koncepcji, oddycha tym co w okół i pozwala mieszkańcom codziennie budzić się z nową nadzieją.

I właśnie tego życzymy Wam na początku przygody z cyfrą 2023: Niech każdy dzień będzie na jak Nowy Rok !

Dom – nowoczesna stodoła POZ_7 | Poznań
  • architekt: PL Architekci
  • projekt: 2016-2017
  • realizacja: 2016-2019
  • Powierzchnia użytkowa: 225m2
  • zdjęcia: Tom Kurek

Zobacz inne wpisy

2 komentarze

  1. Paweł pisze:

    Pięknie to wygląda

  2. Edyta pisze:

    Super wpis. Wszystkie informacje bardzo pomocne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.