Przebudowa kamiennej chaty : Box House / Alan Chu & Cristiano Kato

Wróciliśmy po dwutygodniowym urlopie. Ach jak dobrze tak „odkleić” się od rzeczywistości 😉 Dwa tygodnie bez stałego dostępu do internetu, bez telewizora, wiadomości, reklam, banerów, supermarketów, tłumów i całej tej współczesności, która pożera nas każdego dnia.  Tylko szum fal, snujący się po morzu windsurferzy, góry za plecami i błogi spokój. Oj można nabrać wiatru w żagle. Zdecydowanie ! 🙂 Z przepięknej Chorwacji przywieźliśmy w kieszeniach tonę optymizmu i obiecujemy, że nie zawahamy się go tutaj użyć. Zatem spełniając przedwczorajszą obietnicę pędzimy do Was z kolejną inspiracją. Do pokazania jej tutaj natchnęła nas oczywiście przestrzeń, którą mieliśmy okazję delektować się w tym estetycznym raju. 🙂

Takich kamiennych domków jest w tych rejonach pełno. Jedne w lepszym, inne w gorszym stanie. W jednych ktoś układa sobie życie, w innych sprzedaje owoce i warzywa,  w kolejnych wypoczywają turyści, ale jest też sporo opustoszałych. Porzucone podczas niedawnej wojny przestały już czekać na swoich właścicieli. Stoją samotnie pośród egzotycznych, bajecznie kolorowych krzewów. Dlatego pierwsze co przyszło nam do głowy to jak można by przywrócić im życie. Inspiracja poniżej to piękny dowód na to, że mogłoby się to udać.

Taką oto niezwykłą przebudowę starej kamiennej chaty znaleźliśmy w dalekim São Paulo w Brazylii.  Box House – bo tak nazwali go architekci Alan Chu & Cristiano Kato – to dziś zupełnie inna przestrzeń. Nowa forma zamknięta w białym boksie osadzona na kamiennych murach zmieniła to miejsce nie do poznania. W tej współczesnej chacie  mieszka się dziś zupełnie inaczej. Przestrzeń – choć wciąż minimalna – zwiększyła się dwukrotnie i oferuje nowy komfort życia. Powiecie – jak żyć w tak małej przestrzeni? Dało się do tej pory, to i po przebudowie jest to możliwe. My sami przez ostatnie dwa tygodnie w cztery osoby zajmowaliśmy 25 m2. Minimalna przestrzeń wymaga minimalistycznego  podejścia do każdej kwestii życia.  Ale w tak sprzyjających okolicznościach przyrody jak chorwackie czy brazylijskie klimaty człowiekowi nie wiele chyba do życia potrzeba. 😉 Dlatego pozostając w takim nastroju pozwolicie, że jeszcze nie raz powrócimy tu wspomnieniami do naszych cudownych wakacji. A tymczasem zapraszamy Was do galerii :

Więcej zdjęć znajdziecie  na Flickr:  https://www.flickr.com/photos/chuekato/sets/72157605414483489/

Architekt: Alan Chu and Cristiano Kato

Źródło: http://www.designrulz.com

STOP NOWELIZACJI PRAWA BUDOWLANEGO!

Nie zgadzamy się by absolwent technikum budowlanego i inżynier budownictwa od 2023r. projektował wszystkie budynki do 1000m3 bez względu na funkcję i lokalizację.

👈 Kliknij i podpisz petycję.

Zobacz inne wpisy

5 komentarzy

  1. Agata pisze:

    Wygląda to jak w tym programie na Polsacie 🙂 Naprawdę imponujące!

  2. Mateusz pisze:

    Na pierwszy rzut oka wygląda jak garaż blaszany 🙂

  3. Marek pisze:

    Dlaczego drzwi od toalety są otwierane do środka a nie na zewnątrz? Jeżeli ktoś zemdleje i upadnie na podłogę to wchodząc do toalety możemy jeszcze bardziej go poturbować.

  4. Janek pisze:

    Świetny efekt, rewelacyjnie wygląda taka przebudowa. Bardzo wartościowe treści można znaleźć na tym blogu.

  1. 17 lipca 2014

    […] białej i czarnej inspiracji przyszedł czas na wakacyjny mix tych dwóch kolorów. Takie połączenie […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.